Advies en besluit over voorgenomen bestuurlijke fusie ROC TOP en ROC van Amsterdam-Flevoland
Geplaatst op 27 november 2023
Op basis van een advies van de CMMBO heeft de minister van OCW goedkeuring verleend aan de voorgenomen bestuurlijke fusie van ROC TOP en ROC van Amsterdam-Flevoland per 1 januari 2024. Beide instellingen hebben op 29 september 2023 hiervoor een aanvraag ingediend bij de minister van OCW.
Het gaat hier volgens de Commissie om een ongewone bestuurlijke fusie. Een fusie die onderdeel is van een reddingsplan om uiteindelijk de instelling ROC TOP te beëindigen op een zodanige wijze dat onder de verantwoordelijkheid van ROCvA-F huidige studenten van ROC TOP op fatsoenlijke wijze hun opleiding kunnen afronden met een diploma, er een loopbaanperspectief geboden wordt aan medewerkers van ROC TOP en waardevolle opleidingen voor kwetsbare studenten en zorgopleidingen van ROC TOP behouden en verder ontwikkeld kunnen worden. Dit alles omdat is gebleken dat ROC TOP om meerdere redenen onvoldoende toekomstperspectief heeft als zelfstandige instelling. De Commissie heeft daarnaast geconstateerd dat er geen alternatief is voor dit reddingsplan en dat dit reddingsplan onder tijdsdruk tot stand is gekomen en uitgevoerd wordt. Rekening houdend met deze context heeft de Commissie haar advies uitgebracht.
Alles afwegende constateert de CMMBO dat ondanks jarenlange groei van het aantal mbo-studenten in Amsterdam de diversiteit van onderwijsaanbieders in Amsterdam als gevolg van deze voorgenomen bestuurlijke fusie grotendeels gaat verdwijnen. Maar omdat ROC TOP zelfstandig onvoldoende toekomstperspectief heeft, wegen de voordelen van de fusie hier tegenop. Er is geen sprake van een significante belemmering van de variatie van het onderwijsaanbod als gevolg van deze voorgenomen bestuurlijke fusie. Daarom heeft de CMMBO de minister van OCW geadviseerd goedkeuring te verlenen aan deze voorgenomen bestuurlijke fusie.
De CMMBO heeft het fusievoornemen uitgebreid beoordeeld op basis van de criteria in de ‘Regeling en beleidsregels fusietoets onderwijs 2017’, zoals: regionale ontwikkeling van het aantal leerlingen, toegankelijkheid en variatie van het onderwijsaanbod, kwaliteit, interne en externe doelmatigheid, menselijke maat en draagvlak voor de fusie.