Advies Hotelmanagement Amsterdam
Geplaatst op 14 juli 2016
Het ROC van Amsterdam biedt in Amsterdam van oudsher de opleiding Manager/ondernemer horeca (MOH) aan. In 2008 is tussen de rechtsvoorganger van het ROC TOP, het ROC van Amsterdam en het regionaal bedrijfsleven afgesproken dat het ROC TOP de opleiding Facilitair leidinggevende in de context van de hotellerie verzorgt en niet de opleiding MOH. Het ROC van Amsterdam constateert nu dat het ROC TOP per schooljaar 2016-2017 de opleiding MOH gaat starten in Amsterdam. Met de start van deze opleiding leeft, volgens het ROC van Amsterdam, het ROC TOP niet zijn zorgplichten arbeidsmarktperspectief en doelmatigheid na. Het ROC van Amsterdam heeft daarom de CMMBO gevraagd een advies uit te brengen.
Het ROC TOP geeft aan dat vanaf komend schooljaar 2016-2017 zijn huidige opleiding Facilitair leidinggevende in de context van de hotellerie niet langer past bij de herziene kwalificatie Facilitair leidinggevende. Volgens het ROC TOP past de kwalificatie MOH beter bij zijn opleiding en is een migratie van zijn opleiding naar de kwalificatie MOH per komend schooljaar daarom noodzakelijk.
De CMMBO constateert, mede op basis van informatie van Koninklijke Horeca Nederland, dat er nu waarschijnlijk genoeg jongeren voor mbo-managementfuncties in de Amsterdamse horeca worden opgeleid. Het bedrijfsleven verwacht dat er in de Amsterdamse horeca vooral behoefte is aan uitvoerende beroepen op mbo-niveau 2 en 3 en signaleert daarnaast kwalitatieve veranderingen in de vraag naar medewerkers. Daarom gaat de afdeling Amsterdam van Koninklijke Horeca Nederland samen met het hoger- en middelbaar beroepsonderwijs en de gemeente Amsterdam een onderzoek uitvoeren naar de ontwikkeling van de vraag naar medewerkers in de Amsterdamse horeca. Dit onderzoek is medio 2017 gereed, waarna het bedrijfsleven afspraken wil maken met het beroepsonderwijs over het aanbod aan opleidingen.
Het vooruitlopend op de uitkomsten van dit onderzoek blijvend migreren van zijn opleiding van de kwalificatie Facilitair leidinggevende naar de kwalificatie MOH door het ROC TOP is volgens de CMMBO onvoldoende onderbouwd uit oogpunt van arbeidsmarktperspectief. Ook een verdere groei van het aantal studenten MOH in de regio Amsterdam kan nu niet onderbouwd worden uit oogpunt van arbeidsmarktperspectief.
De CMMBO adviseert dan ook dat het ROC van Amsterdam zijn huidige opleiding MOH en het ROC TOP zijn huidige opleiding Facilitair leidinggevende in de context van de hotellerie voor het komend schooljaar 2016 – 2017 in de huidige omvang handhaaft. De Commissie verzoekt de afdeling Amsterdam van Koninklijke Horeca Nederland om samen met het ROC TOP te bevorderen dat Amsterdamse hotels betrokken blijven als erkend leerbedrijf bij de opleiding Facilitair leidinggevende in de context van de hotellerie van het ROC TOP. Dit in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek door het bedrijfsleven en nader te maken afspraken over het aanbod van horeca-opleidingen in Amsterdam in 2017
Daarnaast bevestigt de CMMBO haar recente advies aan o.a. het ROC van Amsterdam en het ROC TOP om uiterlijk 26 oktober 2016 afspraken te maken over een onderling afgestemd aanbod van opleidingen voor de grootstedelijke regio Amsterdam. De Commissie doet voor dit overleg de suggestie dat het ROC TOP zich niet structureel richt op de opleiding MOH, maar op de verdere ontwikkeling van de opleiding Facilitair leidinggevende in de context van de horeca en andere sectoren. Ze verwacht dan een welwillende opstelling van het ROC van Amsterdam op dit punt.